
SPAD GNAT COMBAT PLANE
KÜÇÜK SPAD UÇAĞIMI UÇURDUM.
SIRASI İLE PROJE AŞAMASINI, MONTAJ İLE İLGİLİ BİLGİLERİ VE UÇUŞ FOTOĞRAF VE AÇIKLAMALARINI BU SAYFADA GÖREBİLİRSİNİZ.







Motor ve radyolar uçağa monte edildi, CG denendi aynı zamanda, ancak ağırlık biraz geride kalmış görünüyor. Bunun için Ana Kanadı 1-1,5 cm. geri alarak sorunu çözmeye çalışacağım.


Aileron kanatçık için kanat ile kanatçık arasına 1 oluk boşaltma yapıldı.


MOTOR BAĞLANTISI


SERVOLAR VE BAĞLANTILARININ YERLEŞİMİ








BATARYANIN YERLEŞTİRİLMESİ


KANAT ALTINA METAL DESTEK


KUYRUK TELİ



ANA İNİŞ TAKIMI

RECEIVER MONTAJI



MOTOR DEĞİŞİMİ
Kulübümüz bünyesindeki değerli ustalarımızla uçağımı incelediğimizde .11 lik 2 zamanlı motorun çok zayıf olacağı kararını verdik. Nitekim planda motor .15 lik olarak tavsiye edilmişti. Ben elimde olmadığından .11 lik denemek istemiştim. Uçak ta biraz ağır olunca bu motordan vezgeçtik ve .25 OS motor takmaya karar verdik. OS .25 2 zamanlı motor, 9*8 lik pervane.




ENGINE MOUNT’A DESTEK

UÇUŞ ÖNCESİ POZLAR
Plana uygun markerlar ve süslemeler yapıldı
İLK UÇUŞ
Değerli abimiz Mike ile ilk uçuşu gerçekleştirdim. Çok rüzgarlı olmayan bir hava durumunda yaptığım ilk kalkışlı az açı ile irtifa aldım ve düz uçuşa geçerek trim geçişleri yapmaya başladım. İlk birkaç geçişte mike abi ile gülmekten kırıldık. Uçak hiç stabil değildi çünkü. Neler yaptı neler. Neyse Mike abimizin küçük parmak hareketleri ile trimleri tamamladık ve oldukça stabil bir uçuş elde ettik. Daha sonra inişe geldim ve biraz gaz açık yaklaşma ile güzel iniş gerçekleşti. Aerofoil yapısı süzülmeye çok uygun olmadğından inişte biraz gazlı inmekte fayda var. Yerde kontrol yüzeyleri kontrolünde göze batan aşırı trim ayarı yapılmadığını görüldü. ve bu şekilde devam etmeye karar verdik.
2-3. sortiler
Ehh artık hareketlerimize uygulamaya geçirelim dedik. 2. sortide kalkış meydan turları, loop, tona ve ters uçuşları gerçekleştirdim. Yüksek hızda dalışlar ve tırmanma denemeleri yaptım. Uçağımız loop hareketini kolay yapıyor. Ancak çabuk sürat kaybettiğinden bazen peak noktasında stall olarak loopu bitiriyor uçak. Yada sürat düşmese de loop çok küçük bir daire içinde gerçekleşebiliyor. Tona hareketini süper yapıyor meret. yaklaşık 5 cm.lik aileron kanatçıklar çok güçlü bir tona elde etmemi sağladı. Ama daha 2.inci tona ile beraber aşırı dalış başlıyor. dikkat. Süratlı dalışlardan çıkışlarda 2+2 4 mm. ana kanat kuş misali yukarı doğru esniyor. ve süratlı dalıştan sonra burun yukarı çekmede uçakta zaman kaybı var. bu hareketi yaparken irtifaya dikkat etmek gerek. Mike abimizde 3. sortide uçağı tecrübe etti. Uçuş alanındaki yardımlarına teşekkürler.
5-8. Sortiler
Eh artık bu sortileri fotoğraflardan takip edelim. teşekkürler. Fotoğrafların sonunda Sonuç ve Görüşlerimi okuyabilirsiniz.

















GÖRÜŞLER
Outside loop ta, ana kanat neredeyse V şekline gelecek kadar esniyor.
Süratli dalışlardan sonra çıkışta kanatlar aşırı esniyor,
Rüzgarlı havada çok hareketli bir karakter sergiliyor ve kontrolü zorlaşıyor, heyecan arayanlar için farketmez tabi.
Süratsiz girilen bir Loop tan çıkışta burun dik şekilde yıkılıyor, Stall. Uygun irtifada yapılmalı.
İnişlerde biraz gazla gelmek gerekiyor. malum kanat yapısı süzülmeye uygun değil, riske atmamak gerek.
SONUÇ
Planda bu modelin 4 mm. oluklu plastikten yapılması belirtilmiş. ben 2 mm. oluklu plastiği 2+2 üstüste yapıştırarak kullandım. Ancak uçuşlarda görüldü ki 4 mm. malzemenin esneme oranı ile 2 mm. malzemenin esneme oranı çok farklı. Üstelik 2+2 mm. üstüste yapıştırmama rağmen esneme çok aşırı ve güvenli değil.
Ana kanadın 4mm. oluklu plastikten yapılmasında yarar var. ve planda belirtildiği şekilde kanat içine boydan boya karbon çubuk ya da çelik tel konularak destek verilmeli.
Bu uçak için .25 lik 2 zamanlı motor uygun görünüyor, ancak uçak biraz ağır.
Fun Fly uçuş için uygun. Ben çok eğlendim uçururken, sizlere de iyi eğlenceler.
Combat Plane Projesi için kullandığım plan
